Horečka u dětí

24.05.2013 21:01

HOREČKA:
Vzestup teploty je reakce každého těla na příchod infekce. U dítěte je nutno rozumět výši teploty jinak, než u dospělých.
Malý vzestup teploty dítěte 37,2 až 37,4 stupňů často vůbec není způsoben onemocněním, ale aktivitou dítěte, nebo teplotou v místnosti a podobně.
Kojenci mohou mít i při malém onemocnění velmi vysokou teplotu, nebo naopak při závažném onemocnění nemusí mít horečku vůbec, nebo dokonce nemusí mít ani zvýšenou teplotu. 
Když si nejste jisti, zda je nemoc závažná, vždy navštivte lékaře.


MĚŘENÍ TEPLOTY:
Pamatujte si, že rektální měření teploty ukazuje teplotu o půl stupně vyšší a tedy i teplota 37,5 stupňů je ještě teplotou normální. 
Při měření teploty rektálně, natřete teploměr dětským olejíčkem nebo mastnou neparfemovanou dětskou mastí. Opatrně zavádějte teploměr do konečníku, stlačte dítěti zadeček a měřte tak tři minuty. (digitální teploměry si samozřejmě určí délku měření samy).


SRÁŽENÍ TEPLOTY
Teplota se u kojenců a malých dětí sráží tehdy, jakmile vystoupá nad 38 stupňů celsia (Rektálním měřením nad 38,5) Srážíme zavedením čípku, nebo sirupem na srážení teploty. 


ZÁBALY:
Neklesá-li teplota, přikládáme vlažné zábaly i několikrát krátce za sebou na trup (nejlépe na končetiny), aby teplota rychle poklesla. Zábaly můžeme dát kromě trupu i na hlavu, vždy na čelo, popř. užijeme vlažnou sprchu. Tyto studené mokré zábaly opakujeme do snížení teploty pod 38°C. Po skončení zábalů nemocného přikryjeme lehkou pokrývkou a zajistíme čerstvý vzduch.
PŘÍJEM TEKUTIN:
Vždy dbáme na to, aby dítě získávalo zvýšený příjem tekutin.



Více zde: https://tozvladnem.webnode.cz/news/horecka-u-deti/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: https://www.webnode.cz