Jak zabavit batole

24.05.2013 20:21

 

 

 

Máte doma batole, venku počasí, že by psa nevyhnal, nebo ještě hůř, vaše zlatíčko trápí nemoc? Všichni rodiče dobře znají ty situace, kdy již všechny hračky prošly vašima i dětskýma rukama nejmíň stokrát a batole vám pomalu začíná domácnost přeměňovat ve válečné prostředí? Proto tu mám pro vás několik rad, jak takového malého zvídálka zabavit a neriskovat, že z vašeho bydlení nadělá kůlničku na dříví :)

Předělávání věcí z misky do misky lžící.

Nejlepší je, vzít dvě misky, větší polévkovou lžíci a balonky. Ukažte dítěti, že míček na lžíci drží a lze předělávat i do misek. Dítě tato činnost velmi baví a také na delší dobu zabaví.

Drobnější předměty v krabici

Vhoďte do krabice předměty všeho druhu. Jako jsou různé spony, plastové lžičky, cedníček, staré klíče apod. Dítě se bude v krabici se zájmem probírat.

Mouka v misce

Zkuste nasypat trošku mouky do misky a dát k tomu dítěti k dispozici menší kelímek, lžičky, sítko apod. Dítě se bude moukou přebírat, přesypávat ji, prosévat mezi prsty. Riskujete možná trošku nepořádku, ale vaše děťátko bude nadmíru spokojené.

Vhazování předmětů do krabičky

Zalepte krabici a vyřežte do ní dírku. Můžete dát dítěti např. kolíčky, nebo dřevěné špalíčky, kostičky apod., které může dítě do krabice vhazovat.

Nechte dítě, aby vám pomáhalo

Dítě neskutečně baví, když může dělat věci jako dospělí. Proto vám klidně může asistovat při věšení prádla, vysávání, vyklízení myčky, zalévání květin, převlíkání ložního prádla apod. Možná vám práce vezme trochu víc času, ale opět mějte na paměti, že nejenže zabavujete dítě, ale zrovna jej tím i učíte.

Hudební nástroje

Nemusíte být zrovna muzikant, nebo hudební talent, ale pokud máte doma nějaký hudební nástroj, ukažte jej svým dětem a dle vlastního uvážení i pučte. Pokud mu na něj zahrajete (i když neumíte, dítě to nepozná), bude fascinované vyluzováním zvuků a samo se bude o nějaký zvuk pokoušet. Stejně dobře zabaví děti i tamburíny, rumbakoule, rolničky a jiné. J

Prstové barvy

Rozprostřete na zem (nejlépe dlažbu) veliký papír (může být klidně balící) a nechte dítě, aby prsty čmáralo po papíře. Můžete třeba také otiskovat ručičky a ti odvážnější i nožičky J

Dalšími skvělými pomocníky jsou například různé lahvičky, krabičky, kelímky, plastové láhve, houbičky na nádobí, noviny či časopisy, nebo plonkovní skříň s všelijakým vámi vybraným haraburdím, kde si dítě může jen tak v klidu „krámovat“

Přeji hezkou zábavu při hraní si s dětmi :)