Marinovaná hlíva v těstíčku
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
Hlívy ústřičné jsou houby, které svou barvou i tvarem připomínají větší ústřice, odtud pochází i druhové pojmenování.
Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená.
Konzumace hlívy díky obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd.
Hlíva je přírodním zdrojem látek ze skupiny statinů. Studie prokázaly že hlíva obsahuje 0,4–2,7 % statinů v sušině.[1] Obsahuje i β-glukany, také terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou. V mnoha pokusech s konzumací sušené hlívy při dietě u zvířat byl zaznamenán úbytek cholesterolu.
(Zdroj: https://cs.wikipedia.org/)
MARINOVANÁ HLÍVA ÚSTŘIČNÁV TĚSTÍČKU
Ingredience:
MARINÁDA
1 balení hlívy ústřičné
3 lžíce olivového oleje
2-3 lžičky citronové šťávy
2-3 lžičky soli
1 lžička pepře
2 lžičky tymiánu
1 lžička sušeného česneku
TĚSTÍČKO
2 vejce
50-100 ml bílého vína
2-3 lžíce hladké mouky
1 lžíce solamylu
PAŽITKOVÝ DIP
100 ml bílého jogurtu
1 lžíce zakysané smetany
2-3 lžíce pažitky
1 hrneček rostlinného oleje
Postup:
Trs hlívy rozkrájíme na jednotlivé plodnice a očistíme je.
Připravíme si marinádu:
Olivový olej smícháme s citrónovou šťávou, 1/2 lžičkou pepře, 1 lžičkou soli, tymiánem a sušeným česnekem. Směs dobře prošleháme.
Kloboučky hlívy promícháme s marinádou tak, aby byly lehce obalené olejovou směsí a dáme je v misce asi na 1 hodinu odležet do chladu.
Těstíčko:
Vejce rozšleháme s vínem, moukou a Solamylem, lehce ho přisolíme a můžeme i připepřit. Necháme krátce odstát.
Odleželé houby obalujeme v těstíčku a zvolna smažíme na oleji.
Pažitkový dip:
Smícháme jogurt, zakysanou smetanu, nasekanou pažitku a špetku soli a pepře.
Smaženou hlívu podáváme s bramborovou přílohou a pažitkovým dipem.
Doba přípravy:
cca 1 hodina
2 porce
Zdroj: www.srecepty.cz/