Afty, malá velká dětská trápení - noční můra rodičů

21.08.2013 20:21

Afty

Z nemocí asi nikdy nevýjdeme. Z ničeho nic vyskočila žabákovi teplota na 38 stupňů a držela se dva dny. Paní doktorka shledala prcka zdravým a zvýšenou teplotu přisuzovala přehřání, nebo možné začínající virózce. Po dvou dnech mi synek začal odmítat jídlo, byl nevrlý, nadměrně slinil a stále se chytal za pusinku. Protože sama na afty trpím, okamžitě mě trklo, co se děje. Když jsem se žabáčkovi podívala do pusinky, zhrozila jsem se. Na jazyku na mě koukal jeden aft vedle druhého různých velikostí. Napočítala jsem jich asi šest.....

Co jsou afty

"Afta je specifické postižení ústní sliznice, velmi často se primárně objeví jako puchýřek, stržením jeho povrchu dochází k erozi, jejíž spodina je kryta žlutobělavou vrstvičkou (fibrinem). Kolem eroze se dělá červený lem, tzv. halo. Občas zmizí samy a dítko nás neupozorní na nic neobvyklého, takže tato nemoc projde bez většího povšimnutí.  Ale většinou můžeme pozorovat různé příznaky. Na sliznici v ústech, na vnitřní straně tváří, případně na okrajích jazyka uvidíme malé vřídky. Mají bělavý nebo šedavý střed. Dítě si může začít stěžovat na to, že ho bolí pusa. Ale protože s definováním zdravotních problémů mají naši nejmenší docela velký problém, příznaky vidíme spíše při jídle nebo při čištění zubů. Dítě s afty totiž odmítá jíst a nejčastěji si ani nechce čistit zuby. Čili odmítá vykonávat činnosti, které ho potom bolí. Příchod aftů většinou věští pocity pálení v puse, ale protože po kontrole nic neuvidíme a tyto příznaky může mít i více problémů, tak až do objevení vřídků stejně nemůžeme moc dělat. Maximálně bychom si měli zkontrolovat, jestli jsme děcku nekoupili moc tvrdý kartáček.

Příčiny aft

Přesná příčina aft zatím není známá, nejčastěji se hovoří o důsledku porušené imunity a tudíž i ústní mikroflóry. Afty sice nepatří mezi závažná onemocnění, zato ale mohou způsobit nepříjemné bolesti a dokonce znemožnit pití, příjem potravy nebo mluvení. 

Afty způsobuje stejný virus, který je příčinou oparů. O nakažlivosti aft se názory dost různí. Jejich nakažlivot je rozdílná od oparů, kde je viroví přenos bez diskuzí. Některé prameny uvádí, že afty se lze nakazit, ovšem s jistotou to netvrdí nikdo.

Polemizuje se také o genetický predispozicích k tomuto onemocnění. Pokud se o nich dá vůbec mluvit, tak s opravdu velkým vlivem vnějšího prostředí.

Léčba

Afty většinou samy za pět až deset dní zmizí. Jejich hojení nejvíce závisí na velikosti, logicky ty nejmenší se hojí nejrychleji. Hojení se vlastně moc zrychlit nedá, ale u dítěte můžeme vyzkoušet osvědčený a bezpečný způsob na zmírnění bolestí či nepříjemného pocitu. Stačí nám na něj obyčejná jedlá soda, kterou lidstvo využívá už od roku 1791, kdy ji vyrobil francouzský vědec Nicolas Leblanc – ten ale pouze dostal nejúčinnější látku z minerálních solí natronu, jejichž hojivé účinky znali a využívali již staří Egypťané. A nejen hojivé, natron byl používán také při mumifikaci. Ale vraceje se k aftům. Čtvrt lžičky jedlé sody rozmíchejme v teplé, ale ne horké vodě a vzniklým roztokem vyplachujme pravidelně dítěti ústa. Na výplach se také občas používá odvary z heřmánku nebo šalvěje, které mají teplotu lidského těla. Dokud má afty, hlídejme také jeho jídelníček. Potraviny by měly být teplé a ne horké, také si odpusťme na čas příliš mnoho koření a kyselá jídla. Bolest také zvyšuje nadměrná slanost, ale děti by obecně měly minimálně solit a jíst minimum slaných pochutin, takže jejich redukce se netýká jen léčby aftů. Měla by být samozřejmostí. Pokud vidíme, že bolest je opravdu veliká a dítě prostě jíst nechce, můžeme mu jídlo rozmixovat a krmit ho převážně hladkými či čirými polévkami, které bude moci vypít brčkem. Díky brčku se potraviny vyhnou aftům a nebudou ho bolet. Lékaře určitě navštivme, pokud afty vůbec nemizí i po sedmi až deseti dnech nebo pokud se jejich počet neustále zvětšuje.

Medikamenty

Na afty můžeme použít Genciánovou violeť, Mundisan gel, Cannandent, Aloclair gel

Zdroj:www.babyonline.cz nemoci.vitalion.cz/ www.prostezdravi.cz/