Antibiotika. Ano nebo NE

26.04.2013 11:21

 

Antibiotika jsou přírodní nebo syntetická látka, která buď zabíjí bakterie, nebo omezí její množení. Jsou proto používaná k léčbě určitých bakteriálních infekcí. Nicméně, antibiotika jsou často předepisovaná příliš brzy a zbytečně. 

Mohou být antibiotika předepsány na jakoukoliv infekci?
Antibiotika se používají k léčbě bakteriálních infekcí. Neměla by však být použita k léčbě virových infekcí. Pokud jsou antibiotika použita u pacientů s virovými infekcemi, je výsledkem pouze snížení příznaků. Ze Studie zveřejněné v časopise Journal of American Medical Association vyplývá, že antibiotika jsou zbytečně předepisovány na bolení v krku způsobené virovými infekcemi. Přibližně jen jeden z deseti receptů na antibiotika je opodstatněná.

Jaké jsou škodlivé účinky při nadměrném užívání antibiotik?
Čím více budeme používat antibiotika, tím více se bude konfrontovat rezistence vůči lékům. Mnoho lékařů používá právě high-powered antibiotika na infekce, která by korespondovala s jednoduššími antibiotiky. Tyto silnější antibiotika by měla být vyhrazena pouze pro určité infekce. Pokud budeme užívat antibiotika, která jsou k dispozici, často, je možné, že budeme muset upustit z možností léčby bakteriálních infekcí, které jsou léčitelné dnes. V budoucnu, je pravděpodobné, že budeme mít bakterie také větší odolnost vůči antibiotikům a budou se muset vyrábět novější, silnější antibiotika.
Bakteriální rezistence není jen riziko nadměrného užívání antibiotik. Antibiotika, které používáme dnes jsou relativně bezpečné, ale mohou se vyskytnout některé nežádoucí účinky. Ty se pohybují od mírných kvasinkových infekcí a žaludeční nevolnosti až k těžkým průjmům a alergickým reakcím, které mohou být smrtelné.
Proč se musí dokončit léčba antibiotiky, kterou jsme začali?
Jakmile je zahájena léčba antibiotiky, musí se také dokončit. Při přerušení léčby se bakteriální infekce nejen může ihned vrátit, ale také příště již bude odolná vůči další léčbě.