Jak zabavit batole v autě

30.07.2013 23:20

 

Dlouhá cesta před vámi a vzteky rudé batole, zmítající se v dětské autosedačce? Jistě tuto situaci znáte všichni, kteří se svým robátkem cestujete nebo jste alespoň jednou vyjeli na delší cestu.  Sami cestujeme velice často. Když byl syn maličký, cestu většinou prospal. Čím je ale starší, tím míň spí a tím více pozornosti a zábavy vyžaduje. Pro ty z vás, kteří řešíte stejný problém, tady mám pár rad, jak je možné cestující batolátko zabavit.

Seďte vedle dítěte

Pokud budete s dítětem sedět na zadním sedadle, bude se cítit v bezpečí a možná mu postačí nějakou dobu jen vaše přítomnost.V každém případě můžete s dítětem "blbnout" a hrát různé hříčky (bububu kuk, paci paci a pod.)

Barevný kapsář na hračky s obrázky

Dítě se může zabavit už jenom pouhým sledováním obrázků na kapsáři. Kapsář by měl být tak blízko, aby si dítě mohlo libovolně vybírat z hraček v kapsách. Nejlepší je takový kapsář, který má co nejvíce kapes. Dítě hračky losuje a už jen samotné vybírání hraček může být zábavou.

Zvukové hračky

Hračky, které mají všelijaká tlačítka, dokážou dítě zabavit na delší dobu. Čím více tlačítek, blikátek, obrázků, tím lépe.

Vhazovačky

Můžete udělat dítěti vhazovačku vlastní. Postačí umělohmotná nádoba a různé kuličky nebo kolíčky, které dítě může do nádoby vhazovat, aniž by muselo znát tvary. Pokud už máte dítě zdatnější, můžete použít i vhazovačky vyřezávané na vhazování všelijakých tvarů, které se učí dítě zároveň poznávat.

Knížky a obrázky

Prohlížení obrázků v knížkách, čtení pohádek nebo jen samotné listování knihou se dětem většinou líbí. A vzhledem k tomu, že nemají moc možností k pohybu, je to také skvělá příležitost, jak naučit dítě oblibě ke knize.

Alternativní hračky

Pokud vyjíždíte z benzínky a dali si kávu, půčjte dítěti prázdný kelímek, míchátko, nechejte  ho trhat letáky, prohlížet časopis, mačkat ubrousky a různé krabičky, zavírat a mačkat pet lahve apod.

Přední opěradlo

Pokud máte na předním sedadle u spolujezdce přídavné opěrátko za hlavu, sundejte jej. Dítě tak uvidí před sebe a může sledovat cestu i dění na silnici.

Dětské písničky

Vezměte si s sebou cd, mp3 přehrávač s dětskými písničkami, nebo s písničkami, které si vaše děťátko oblíbilo. Bude je rádo poslouchat, pobrukovat si, hýbat se do rytmu a podobně. Hudba všeobecně děti uklidňuje, takže pokud se vám začne dítě v sedačce zmítat, zkuste mu pustit oblíbenou písničku, nebo jen zapněte rádio. Možná to pomůže.

Tablet-notebook

Pokud máte tu možnost, nahrajte dítěti na notebook nebo tablet jeho oblíbená videa, hudební klipy, pohádky. Není dobré, aby dítě vysedávalo u televize stále, ale v autě můžou být videa a pohádky skvělým pomocníkem.

Drobné občerstvení

Nakrájejte na kostičky jablíčko, hrušku nebo dejte do mističky ovocné kuličky, dětské sušenky a podobně. Vaše batole bude uzobávat z dobrot a zapomene na cestovní trampoty.

 

Samozřejmě nezapomínejte na časté přestávky, kdy se dítě může osvěžit a proběhnout a také na dodržování pitného režimu a pozor na klimatizaci!!!

Pokud cestujete do zahraničí, nezapomeňte na pas pro dítě a jinak už nezbývá, než vám popřát šťastnou cestu a spokojené batole v autě :)

 

Autor článku: Mgr. Miroslava Klímová

Autor fotografie: Mgr. Miroslava Klímová