Kdy je nejvhodnější termín pro početí miminka?

04.09.2013 20:56

Kdy je nejvhodnější termín pro početí miminka?

Jsou ženy, které najednou zjistí, že jsou těhotné, aniž by miminko plánovaly, či dokonce po něm některak toužily. V dnešní době se ale spíše setkáme se ženami, které těhotenství dlouho plánovaly a početí jejich dlouho očekávaného potomka se stále nedařilo, či nedaří. Pokud jste se rozhodla právě Vy, pořídit si miminko, může Vám pomoci několik informací o nejdůležitější fázi menstruačního cyklu a tou je OVULACE.

Termínem ovulace je označováno období putování vajíčka vejcovody k děloze. V tuto dobu má každá žena své plodné dny, při nichž se zvyšuje pravděpodobnost početí dítěte.

Normální menstruační cyklus může trvat 20 – 37 dní, je to velmi individuální. Nenechte se stresovat tolik zmiňovaným číslem 28. Skutečná délka cyklu závisí na mnoha faktorech (tělesný rytmus, stres, kolísání tělesné hmotnosti, životní styl). Je to právě stres, který dokáže pravidelností cyklu pořádně zamávat.  Ani pokud patříte mezi několik málo žen s pravidelným 28 denním cyklem, neznamená to ještě záruku, že ovulace nastane mezi 12. – 16. dnem.

Období plodnosti trvá obvykle jen 12, maximálně 24 hodin! Pokud ovulace proběhne normálně, máte jen poměrně krátkou dobu – zhruba 12 – 24 hodin na to, aby bylo vajíčko oplodněno.

Pravidelným sledováním ovulačního cyklu můžete předpovídat kritickou fázi ovulace s 24 hodinovým předstihem a dát tak spermii potřebný náskok. Spermie v těle ženy přežívají až 72 hodin. Nicméně každým dalším dnem ztrácí svou hbitost a sílu.

Děložní výtok, který je součástí ovulace, může prospět, ale i poškodit. Aby jím spermie mohla projít a úspěšně oplodnit vajíčko, měl by mít konzistenci asi jako vaječné bílky.

Ovulaci lze zjistit několika způsoby. Jedním z nich, je klasický výpočet, který je však spolehlivý pouze u žen s pravidelnou menstruací. Počítá se datum prvního dne následující menstruace, od něhož se odečte 12 – 16 dní. V těchto dnech by mělo dojít k ovulaci. Při nepravidelném cyklu, je tato metoda nepoužitelná.  

Vypočítat ovulaci si můžete zde https://www.plodne-dny-vypocet.cz/

 

Spolehlivější metodou je měření bazální teploty. Během cyklu stoupá tělesná teplota těsně před ovulací o několik desetin stupně, těsně po ovulaci může mírně klesnout. Teplota se měří hned ráno a to buď análně, nebo v pochvě. Teplotu si zaznamenávejte na papír. Cyklus by měl být zcela pravidelný a teplota by měla být sledována alespoň ve třech cyklech.

Zcela jednoznačně nejspolehlivější metodou jsou jednorázové ovulační testy.  K dostání jsou dva druhy testů. Testy využívající k měření moč a testy využívající sliny.

 

 Zdroj: https://www.femina.cz

Autor článku: Lucie Elen