Marinovaná hlíva v těstíčku

17.05.2014 11:36

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ

Hlívy ústřičné jsou houby, které svou barvou i tvarem připomínají větší ústřice, odtud pochází i druhové pojmenování. 

Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená.

Konzumace hlívy díky obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd.

Hlíva je přírodním zdrojem látek ze skupiny statinů. Studie prokázaly že hlíva obsahuje 0,4–2,7 % statinů v sušině.[1] Obsahuje i β-glukany, také terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou. V mnoha pokusech s konzumací sušené hlívy při dietě u zvířat byl zaznamenán úbytek cholesterolu.

(Zdroj: https://cs.wikipedia.org/)

MARINOVANÁ HLÍVA ÚSTŘIČNÁV TĚSTÍČKU

Ingredience:

MARINÁDA

1 balení hlívy ústřičné

3 lžíce olivového oleje

2-3 lžičky citronové šťávy

2-3 lžičky soli

1 lžička pepře

2 lžičky tymiánu

1 lžička sušeného česneku

TĚSTÍČKO

2 vejce

50-100 ml bílého vína

2-3 lžíce hladké mouky

1 lžíce solamylu

PAŽITKOVÝ DIP

100 ml bílého jogurtu

1 lžíce zakysané smetany

2-3 lžíce pažitky

1 hrneček rostlinného oleje

Postup:

Trs hlívy rozkrájíme na jednotlivé plodnice a očistíme je. 
Připravíme si marinádu: 
Olivový olej smícháme s citrónovou šťávou, 1/2 lžičkou pepře, 1 lžičkou soli, tymiánem a sušeným česnekem. Směs dobře prošleháme. 
Kloboučky hlívy promícháme s marinádou tak, aby byly lehce obalené olejovou směsí a dáme je v misce asi na 1 hodinu odležet do chladu. 
Těstíčko: 
Vejce rozšleháme s vínem, moukou a Solamylem, lehce ho přisolíme a můžeme i připepřit. Necháme krátce odstát. 
Odleželé houby obalujeme v těstíčku a zvolna smažíme na oleji. 
Pažitkový dip: 
Smícháme jogurt, zakysanou smetanu, nasekanou pažitku a špetku soli a pepře. 
Smaženou hlívu podáváme s bramborovou přílohou a pažitkovým dipem.

Doba přípravy:

cca 1 hodina

2 porce

Zdroj: www.srecepty.cz/