Melta

25.08.2013 13:05

S manželem milujeme dobrou kávu. A dobrou kávu si nejraději vychutnáváme po ránu při rodinné pohodě. Náš rok a půl starý syn se snaží o náš hrnek kávy a vzhledem k nevhodnosti tohoto nápoje pro děti, kávu bráníme zuby nehty. Nicméně jsem přemýšlela, jaká by byla nejvhodnější varianta pro našeho drobečka, aby si mohl sem tam i on užít s námi chvíle pohody a napadla mě melta. Proto jsem pátrala po informacích na internetu, a pokud řešíte to samé, ráda se s vámi o tyto informace podělím.

MELTA

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný. 
Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky. Někde se setkáme s názorem, že melta je pro děti nevhodná. Nikoli vzhledem k obsahu, ale vzhledem ke způsobu přípravy, kterým je pražení. Pražením stejně jako smažením se v pokrmu produkují karcinogenní látky.

Pro lidské je kořen čekanky opravdovým zázrakem. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Inulín je využíván také jako výživa pro diabetiky. V lidovém léčitelství se čekanky a používá jako prostředek čistící krev, při jaterních chorobách, ale i zevně při kožních zánětech a vyrážkách. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka). Nebo pro lidi se sklonem k dráždivosti žaludku.

Meltu je vhodné podávat s mlékem.