Mezinárodní den dětí

01.06.2013 08:58

Jak a proč vznikl Mezinárodní den dětí

Vladimír Kapal

 Že se 1. června slaví Mezinárodní den dětí, to každý z nás dobře ví. Proč ale vlastně tento svátek vznikl, tak známo není.

Po vzniku OSN se světová veřejnost začala  zajímat o život dětí v různých částech světa a zjistila, že  v mnoha z nich stále přetrvává otrocká práce dětí, že se  děti stávají oběťmi zvůle nejen vojenských soldatesek,  v některých státech zmítaných občanskými konflikty, ale mnohdy se na dětech páchá násilí i v jejich vlastních  rodinách. 

Proto vznikl na popud Mezinárodní federace žen, Mezinárodního odborového sdružení učitelů a Světové federace demokratické mládeže v roce 1949 Mezinárodní den dětí, při kterém se na tyto jevy poukazovalo. Poprvé se Mezinárodní den dětí slavil v roce 1950 ve více, než  padesáti státech světa. Pevné datum, tedy 1. červen, bylo stanoveno Mezinárodní korporací pro ochranu dětí v roce 1952. Postupně se k oslavám dětí přidávalo stále více zemí světa a dodnes jej přijaly téměř všechny státy sdružené v OSN. I dnes však ještě dochází k tomu, že se děti stávají oběťmi agrese, domácího násilí a mnoho z nich se navždy ztratí, či musí téměř otrocky pracovat. Proto vedle svátku dětí  1.června světové organizace vyhlásily další mezinárodní dny dětí, například Mezinárodní den za odstranění dětské práce, Mezinárodní den ztracených dětí, Den nenarozeného dítěte a ještě několik dalších. Děti jsou budoucností Země, jednou přijdou na místo nás dospělých, a proto si zaslouží naší úcty a zájmu o jejich šťastné dětství. Není tomu tak bohužel všude.