Rosbif

11.11.2013 12:47

Pravý anglický "rosbíf"

Ingredience:

800 g hovězího roštěnce, 3 lžíce hrubozrnné nebo kremžské hořčice, 2 stroužky česneku, čerstvý nebo sušený tymián, drcený pepř, sůl, 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), olej na opečení, kousek másla

 

Postup:

 

  1. Hovězí maso očistíme od tuku, blan a šlach. Odřezky můžeme použít na polévku. Maso svážeme potravinářským provázkem, což zajistí hezký tvar a stejnoměrné propečení.
  2. Z hořčice, jemně nasekaného česneku, tymiánu, pepře, oleje a soli umícháme kašičku. Maso ze všech stran pokryjeme touto směsí a bude nejlépe, když maso odložíme na noc do chladna odpočinout.
  3. Maso na pánvi s rozehřátým olejem ze všech stran opečeme. Troubu předehřejeme na 190 °C, vložíme opečené maso a pečeme asi 40 minut. Během pečení maso několikrát obrátíme a přelijeme vypečenou šťávou. Je-li potřeba, podlijeme maso trochou vývaru. Chceme-li mít maso propečenější, prodloužíme dobu pečení asi o deset minut.
  4. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme asi 15 minut odpočinout. Vypečenou šťávu zjemníme máslem.
  5. Za tepla podávaný rostbíf krájíme na silnější plátky a podáváme s dušenou nebo vařenou zeleninou a brambory. 

 

Zdroj: www.namasle.cz