Rozvoj jazyka u dětí do jednoho roku

24.05.2013 20:44

3. - 5. měsíc
Do konce života si budete pamatovat první slovo svého dítěte a nikdy na ně nezapomenete. Ale ještě dříve, než to opravdové slovo zazní, vaše dítě u s vámi bude dlouhou dobu komunikovat. První zvuky - nástroje komunikace, o které se dítě pokouší (kromě pláče) jsou zvolání: "eeeeeehh" a "aaaa-aaahh" Vyjadřuje vám tím radost a spokojenost. Může to například znamenat, že si s vámi chce hrát, nebo že mu chutná. Soustřeďte se na tyto zvuky a objevíte jejich rozdíl a rozdílné významy. "aaah" může znamenat, že chce jíst a úplně jiný zvuk má naznačit, že by si chtělo s vámi hrát. Čím více budete naladěni na jeho "jazyk" a budete mu rozumět, tím rychleji a lépe se bude rozvíjet opravdový jazyk vašeho dítěte. čím více se budete snažit rozumět tomu, co chce vyjádřit, tím lepší rodič budete.

6-9 MĚSÍC
Aby dítě mohlo vyslovit souhlásku, musí mnohem více zkoordinovat jazyk a ústa než na pouhé vyslovení "aaah" a "eeeeh". Zkuste si sami vyslovit "la". cítíte to švihnutí, jaké jazyk musí udělat? Naproti tomu řekněte "ee". Je to pouhý dech. Teď rozumíte, co musí děti dokázat, aby přešly od samohlásek k souhláskám. Jak už se jim jednou podaří vyslovit souhlásky, budou už stále procvičovat "ta" "ga" "ma" Možná "ta" bude říkat vaše dítě rychleji než "ma". Nemusíte si dělat obavy, že nějak upřednostňuje tatínka před maminkou. V tomto období ještě slabiky s výrazy nespojuje. Když dítě dokáže opakovat a napodobovat zvuky, začne k nim i přiřazovat jejich významy. Čím dříve se naučíte jeho jazyk, tím dříve budete jeho "Ta" nebo "Ma" Kdoví, možná se zrovna stanete jeho Ga nebo Ba :)

10 - 12. MĚSÍC
Od souhlásek je už malý krůček k celým slovům. Jeho první slova nemusí být zřetelná a můžou vám znít jako slabiky, které jste již slýchali. Jak uslyšíte "táta" nebo "máma" ukažte mu pokaždé, co to slovíčko znamená a opakujte ho, když tatínek vejde do pokoje. Jak se objeví první slovo, další budou následovat velmi rychle. Po třech měsících od jeho prvního slova, bude znát určitě okolo padesáti slov. Po šesti měsících bude umět říkat krátké fráze jako "Táta papá" "Máma hají"