Rýžový nákyp
Narazila jsem na recept na výborný rýžový nákyp. Manžel většinou vyžaduje k obědu maso a tak jsem se trošku bála, jak to vezme. No, oblizovali se i se svou tříletou zmenšeninou až za ušima :)
Ingredience:
Základ:
3/4 l mléka (pro alergiky na bílkovinu kravského mléka doporučuji pohankový nápoj)
5 dkg másla
5 dkg cukru
20 dkg rýže
lžička perníkového koření nebo skořice - kdo má rád.
Do vychladlého základu:
6 dkg másla
8 dkg cukru
3 žloutky
citronová kůra
vanilka
meruňkový kompot (švestkový)
Nakonec:
sníh ze 3 bílků
Postup:
Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přebranou vypranou rýži, kterou uvaříme doměka. Kaši necháme vychladnout.
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citronovou kůru a vanilku, vychladlou rýžovou kaši a scezené ovoce.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně vmícháme.
Pečeme 1 hodinu na 180 stupňů.Nákyp je možné před servírováním ještě polít kompotovou šťávou.
Zdroj: www.labuznik.cz